Det er blevet dyrt at være dansker, endnu mere dyrt, især hvis man er en af de ca. 1,2 millioner danskere der bor i København og de omkringliggende byer. Livet i storbyen er dyrt i de fleste henseender, men det er samtidig fantastisk og rigtigt mange vil gerne bo her, men må droppe det, da stort set hele deres indkomst vil gå til husleje og mad alene. Dette kan man dog komme udenom, hvis man har et kreditkort og bruger det på en smart måde. Når man taler om kreditkort, så kommer det også med nogle faktorer, som mange måske ikke lige tænker over, da mange stirrer sig blinde på kreditgrænser og fordelsprogrammer. Renten er en utrolig vigtig faktor at kende til, da den kan gøre det noget dyrere at have et kreditkort, end man måsk først lige ville tro. Renten fungerer på forskellige måder, så hvis man vil sikre sig, at man ikke ender med en større kreditkortgæld, bør man undersøge emnet grundigt. Kun på den måde kan man sikre sig, at man ikke drukner i renter. Alt dette og mere til, kan du læse om i denne artikel. Hvor vi tager pulsen på renter på kreditkort.
Hvordan fungerer renter på et kreditkort?
Når man taler om renter, så tænker de fleste på de forskellige lån, man kan optage i banker og andre låneudbydere. Det er umiddelbart ikke noget, man forbinder med et kreditkort. Det betyder dog ikke, at der ikke er renter der skal betales, men ikke på den måde man kender det fra et lån. Så hvordan fungerer renter på et kreditkort egentlig? Der er forskellige måder, at renter fungerer på, når det kommer til et kreditkort. De fleste kreditkort kommer med en rentefri periode, typisk et sted mellem 20-60 dage, alt efter hvilken udbyder man har.
Hvis man bruger sin kredit på kortet og betaler det skyldige beløb tilbage, inden den rentefri periode er udløbet, bliver man ikke opkrævet nogen rente. Hvis man derimod ikke betaler det skyldige beløb tilbage, inden perioden er udløbet, vil der blive tilføjet renter. Hvis du f.eks. skylder 5000 kr. efter den rentefri periode og ÅOP er på 20%, vil dette blive tilføjet det skyldige beløb. Renterne beregnes dagligt, og det kan derfor ende med at blive en noget dyr fornøjelse, hvis man ikke sørger for at betale det beløb man skylder, inden periodens udløb.
Der kan dog være forskel, hvis man bruger sit kreditkort til kontante hævninger. Her vil renten oftest blive pålagt med det samme og der vil altså ikke være nogen rentefri periode. Som konsekvens af dette, bliver det noget dyrer at hæve penge på sit kreditkort, fremfor at betale med det direkte. Hvis blot man er opmærksom på hvordan renten fungere, vil man faktisk kunne ende med slet ikke at betale nogen rente. Hvis du vil vide mere om hvordan kreditkort med lav rente fungere, så kan du finde mere info på kredittkortinfo.no/lav-rente/
Kunsten at finde det frem til det rette kreditkort
Udover at være dyrt, så er livet i storbyen også hektisk, for der sker hele tiden noget, modsat i provinsen. Det kan gøre det svært for mange, at sætte sig ned og tage sig tid, til at undersøge de forskelle aspekter ved et kreditkort, der har med renten at gøre. Men hvis man prioriterer at have styr på sin økonomi og forstå hvordan man kan styre den på de bedste måde, er det altså nødvendigt, at man sørger for at tage sig den tid der skal til, for at man kan sætte sig ordentligt ind i emnet, og dermed sørge for, at man ikke falder for renterne.
Renten er dog ikke den eneste faktor, der har indflydelse på, hvad det vil komme til at koste, at bruge kortet. Der er også gebyrer på nogle af de forskellige ting, man bruger og gør med kortet. På samme måde som med renten, så er der også et gebyr på kontanthævninger, som man skal være opmærksom på. Hvis man er i udlandet og bruger kortet, så vil gebyrene typisk være højere, hvilket man også skal være opmærksom på. Derudover kan der fremkomme et ekstra gebyr ved brug i udlandet – det såkaldte valutavekselgebyr. Der er mange faktorer man skal være opmærksom på, hvis man vil finde det helt rigtige kreditkort.
En ting man også skal overveje grundigt, er hvor høj en kreditgrænse man ønsker eller har brug for. Når man bor i København, vil man måske kunne have brug for en større grænse end hvis man bor i en søvnig by i Sønderjylland, på grund af de højere leveomkostninger. Det at det er dyrt at bo i Storkøbenhavn, påvirker også priserne på en lang række andre ting, som måske ikke koster lige så meget andre steder i landet. Det kan derfor være en fordel, at have en lidt højere kreditgrænse, end man måske lige havde regnet med. Hvis man bruger den og betaler til tiden, vil man typisk ikke mærke forskel på en stor eller lille kreditgrænse.
Banken er ikke de eneste kreditkortudstedere
Hvis man vil have et kreditkort, finder de fleste det naturligt, at gå ind i deres egen bank, men der findes faktisk andre muligheder udover det, der nogle gange kan være mere fordelagtige, når det kommer til at finde et kreditkort med en lav rente. Banken kan også vise sig at være den billigste løsning, men det afhænger i begge tilfælde af den enkelte udsteder. Der kan nemlig være stor forskel på størrelsen af de gebyrer, de har på deres forskellige kreditkortløsninger. På samme måde som at finde frem til det rette kreditkort, må man derfor også finde frem til den rette udsteder, så man kan sikre sig de laveste renter og gebyrer.
I vores moderne tider, hvor alt ligger på internettet, har det aldrig været lettere at finde frem til de forskellige udsteders priser og dermed at gennemskue, hvem der er billigst og hvem der er dyrest. Oplysninger ligger oftest frit tilgængelige på de forskellige udstederes egne hjemmesider. Så det er egentlig bare at få åbnet browseren og gå i gang med at tjekke de forskellige hjemmesider. Men er det kun renten man skal fokusere på og undersøge?
Selvfølgelig ikke. Der er nemlig en del flere faktorer, som er med til at afgøre, hvilken udsteder der har de bedste vilkår. Meget af det kan man læse sig til, som sagt, men nogle ting kan man ikke finde ud af, da det handler tidligere og eksisterende kunders erfaringer. Man kan prøve at tjekke Trustpilot, men det er ikke altid det giver et retvisende billede. En af de ting man kan gøre, for at høre direkte fra tidligere eller nuværende kunder, er at række ud i nogle af de mange lokale Facebook grupper, som f.eks. “København Nu” eller “Det sker i København”. Her vil man kunne komme i direkte kontakt, med personer som har erfaring med den specifikke udsteder og deres individuelle projekter, og hører om deres erfaringer.
Lad ikke dit kreditkort tage kontrollen over dig
At have et kreditkort, kan være utroligt fristende, når man går forbi sin yndlingsbutik på Strøget og ser, at den taske man har haft øje på længe, pludselig er kommet på tilbud. Den er stadig for dyr til ens budget, men hey, man har jo sit kreditkort ikke. Der er ikke noget galt i at bruge sit kreditkort – på ingen måde, så længe man ikke lade det få kontrol over ens forbrugsvaner. Det skal være dig, der kontrollerer kreditkortet og ikke lader det friste dig mere end du kan klare. Ansvarligt brug, er noget der altid bør være fokus på med kreditkort.
En ting er den kreditgrænse man får adgang til med kortet, noget andet er den, som du bestemmer dig for, skal gælde. Ved at have en fastsat grænse for, hvor meget man må bruge sit kort, kan man bedre kontrollere det, at have kreditkortet til rådighed. Hvis der så opstår akutte behov eller en uventet mulighed opstår, kan man overveje om det står mål med ens grænse eller om det er så vigtigt eller uventet, at man for en gangs skyld går over den grænse man selv har besluttet sig for. Ved at udvise ansvarlighed i brugen af ens kreditkort og betale til tiden, kan man forbedre sin kreditværdighed, der vil komme til gode, den dag man ønsker at låne til et af de gamle smukke huse på Frederiksberg.