Hvordan ved man, om man har en sexafhængighed?

sexafhængighed

Kan man være afhængig af sex? Ja, det kan man godt. Det har verdenssundhedsorganisationen WHO fastlagt, og det kan udredes som en regel afhængighed hos læge eller andre fagfolk. Det kan være svært at forstå, da sex er noget naturligt som der som udgangspunkt ikke er noget galt i at nyde. Dog kan man godt udvikle en afhængighed, og det kan, som andre afhængigheder, være forstyrrende for andre aspekter i ens liv. Det er altså ikke selve sexen der er usund, men afhængigheden af den. Det er et relativt tabulagt emne i Danmark, og derfor er det vigtigt at sprede information om det.

Hvad er en sexafhængighed? 

En sexafhængighed er, at man bliver afhængig af det dopamin-rush som seksuelle handlinger udløser i hjernens kemi. Det føles som en belønning, og kan derfor gå hen at blive vanedannende. En sexafhængighed udarter sig i, at den afhængige tænker næsten hele tiden på sex og alt hvad det indebærer, helt uden at kunne kontrollere det. Hvis man ikke kan styre sin konstante lyst til sex, så kan det få konsekvenser for ens livskvalitet.

Det er især når sex bliver en tvangshandling, som man ikke kan lade være med selvom det er en dårlig ide, at det kan blive et problem. Det kan være et tegn på sexafhængighed, hvis du oplever ikke at kunne tænke på andet, samt hvis du bruger enormt meget tid på sex-relaterede handlinger. At det får negative konsekvenser for menneskene omkring dig er endnu et tegn. Hvis du oplever følelser som lavt selvværd og skam over dine seksuelle handlinger, så kan det være en god ide at opsøge hjælp i form af rådgivning. Læs mere her: https://misbrugsskolen.dk/sex-afhaengighed/

Utroskab

At begå utroskab uden egentlig at have lyst til det, er et stort problem hos folk der lider af sexafhængighed. Dette er en typisk måde, at sexafhængighed kan føre til store problemer i privatlivet. Vores livskvalitet hænger meget sammen med vores relationer, og hvis disse går i stykker kan det have negative mentale konsekvenser. Dette kan ydermere føre til en større afhængighed for at opveje for det negative. Derfor at det svært at komme ud af afhængighed uden professionel hjælp.

Afhængigheder kommer i mange former

Man kan være afhængig af mange ting. De klassiske og mest omtalte er afhængighed af rusmidler, alkohol og nikotin. Men vi er faktisk afhængige af mange ting uden at tænke over det. De fleste af os kan være afhængige af vores mobiler. Det er fordi at man også får en dopamin udløsning når man scroller på sin telefon, og derfor kan man hvis man ikke passer på blive afhængig af dette. De fleste af os er også afhængige af noget vi indtager hver eneste dag – nemlig kaffe.

Kaffe indeholder koffein. Dette stof sætter sig i en slags receptorer, hvor der normalt sætter sig hormoner der fortæller hjernen at vi er trætte. Derfor giver kaffe en opkvikkende effekt. Hvis man er vant til at drikke kaffe, men så stopper, får man hovedpine og oplever træthed, som straks går når man drikker kaffe igen. Dog er kaffe ikke så usundt som fx. alkohol.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *