Køb en ny pladespiller pickup

Mens gamle pladespillere bliver mere og mere populære, er det ikke alle, der helt ved, hvordan de skal tage sig af dem. I den her korte artikel kan du læse om, hvordan du passer på din pladespiller pickup, hvad det er, og hvornår du bør overveje at anskaffe dig en ny.

Det tager kun et kort øjeblik at læse med, men du vil få større viden om, hvordan du skaber den bedst mulige lyd.

Hvad er en pickup?

Det kan være, du slet ikke er helt sikker på, hvad en pickup faktisk er. Bare fordi du har købt en afspiller for lyden, betyder det ikke, du er ekspert i mekanismerne – ligesom det gør sig gældende med alle andre former for teknologi.

En pickup er den anordning, hvor nålen, som aftaster rillen, sidder. Det er pickuppen, der omdanner svingningerne til forskellige elektriske signaler, så der kommer lyd.

Pladespiller pickup er altså én af de vigtigste dele af hele afspilleren, sammen med nålen. Der findes to forskellige modeller, en MC, som ofte er sværere at producere og derfor dyrere, og en MM, som er mere standard. Lyden fra en MC pickup kan være mærkbart bedre end en MM, men dét betyder ikke, en MM er dårlig.

Derfor skal du overveje en ny pladespiller pickup

En pladespiller pickup kan godt blive slidt og kræve udskiftning, men det er ofte svært at se, hvornår det er nødvendigt. Den bedste måde er ved at tage et oscilloskop i brug for at se, hvordan pickuppen opfører sig, når den skal håndtere et firkantsignal. En anden måde er at sammenligne to pickups ved siden af hinanden.

Det kan være svært at finde ud af, og hvis du ikke er helt skarp på det, er det en god idé at konsultere nogen, der er. Du kan også købe en ny pickup, hvis du synes, lyden er ved at blive ringere, eller hvis du har råd til at opgradere til en bedre model.

En pickup behøver ikke være spor dyr, og kan koste alt fra halvtreds kroner til flere hundrede tusinder, alt efter mærke, model og materiale. Find én i et prisleje, der virker fornuftigt i forhold til din afspillers kvalitet – en god pickup kan elevere den, så du får en bedre lyd uden at skifte hele systemet.

Pas godt på din pladespiller pickup

Der er ikke meget, du kan gøre, for at passe på din pickup, udover selvfølgelig at behandle den nænsomt, også når du gør rent. Din pickup vil blive slidt, når den bruges, og før eller siden får den brug for en udskiftning.

Lad være med at håndtere din pickup for ofte, fx ved jævnlig udskiftning og daglig rengøring. Lad den sidde, til den skal skiftes, og gør den ren, hvis du gør resten af apparatet rent eller synes, lyden virker forkert. Snavs på pickuppen kan nemlig virke forstyrrende.

Få god lyd fra dine plader med en pickup af god kvalitet, og vent gerne og køb én i en bedre kvalitet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.